středa 10. června 2009

Třešňový koláč



Těsto:
300 g hladké mouky
1 lžička soli (není nutná)- nedávala jsem
174 g másla nebo margarinu
3-4 lžíce studené vody
mléko na potření
2 lžičky pískového cukru

Na náplň:
850 g vypeckovaných kompotovaných třešní
2 lžičky citrónové šťávy
30 g kukuřičné moučky (škrobu)
75 g přírodního hnědého cukru
60g pískového cukru
15 g másla (rostlinného tuku)

Postup přípravy:
Třešně necháme okapat; 250 ml šťávy dáme stranou. V hlubší pánvičce smícháme přírodní cukr, pískový cukr, kukuřičnou mouku (škrob) a šťávu z kompotu. Zahříváme na mírném ohni za stálého míchání, až směs začne vařit a tuhnout. Pak vaříme ještě asi minutu. Pánev sundáme z plamene a vmícháme máslo a mandlovou tresť (pokud ji máme). Přidáme třešně a máme již připravenou náplň do koláče.
Pak připravíme těsto podle základního receptu na dvojitý koláč. Těsto rozdělíme na dva díly, jeden bude trochu větší než druhý. Pracovní plochu lehce poprášíme moukou a pomoučeným válečkem rozválíme větší díl těsta na kruh o síle 3 mm, který bude po celém obvodu o 4 cm větší forma na koláč o průměru 20 - 23 cm. Vyválené těsto natočíme opatrně na váleček, přeneseme opatrně do formy, rozvineme a ořízneme podle okraje formy. Těsto jemně přitlačíme ke dnu a stěnám formy, aby rovnoměrně přiléhalo. Přebytečné okraje těsta odřízneme a uschováme na vytvoření kuliček na ozdobu. Třešňovou náplň nandáme lžíci na podklad koláče ve formě. Troubu předehřejeme na 220°C; (plyn dáme na stupeň 7).
Z menší části těsta vyválíme vrchní díl koláče stejným způsobem jako spodní díl. V plátu vykrojíme tvořítkem čtyři otvory ve tvaru větších lístků. Vykrojené listy dáme stranou. Takto vrchní plát s vyříznutými položíme opatrně a souměrně do středu na třešňovou náplň. Přebytečné těsto a ponecháme 1,5 cm přečnívat přes okraj formy. Převis těsta z horního dílu přehneme dospod a vytvoříme zvlněný nebo jiný ozdobný okraj. Zbytky těsta rozválíme vytvoříme bobulky, které pak umístíme na střed vrchního dílu (třeba jako v podobě hroznu) spolu s odloženými 4 lístky z těsta na kterých vyznačíme nožem žebra. Bobulky máme ve středu koláče a lístky rozložíme symetricky mezi mezery děr, které jsme vykrojili v horním dílu. Povrch koláče potřeme mlékem a posypeme cukrem, aby hotový koláč vypadal jako omrzlý. Pečeme při 220°C asi 15 - 20 minut, pak teplotu snížíme na 180°C (plyn stupeň 4) na 25 minut nebo až je těsto zlatohnědé. Před podáváním necháme na roštu vychladnout.


náplň, už ta vypadala a chutnala naprosto skvěle


1 komentář:

  1. koukám že máme stejnou kuchařku :-D jojo je to prudce jedlá záležitost!

    OdpovědětVymazat